İstanbul'da bir somun ekmek Şubat'ta 4 liraya yükseldi

İstanbul'da bir somun ekmek Şubat'ta 4 liraya yükseldi...


İstanbul'un birçok bölgesindeki fırınlar, yüzde 36'ya yükselen nakit enflasyonu nedeniyle artan üretim maliyetlerini karşılamak için bir somun ekmeği 3.5-4 lira fiyattan satmaya hazırlanıyor.

Aralık ayında ekmek fiyatlarının artmasıyla ekmek fiyatları 3 liraya yaklaştı.

İstanbul'un Beşiktaş, Sarıyer ve Şişli mahalleleri ekmek fiyatını 3,5 liraya yükseltmeye hazırlanırken artış bununla da kalmadı, Kadıköy, Maltepe ve İstanbul'da bir somun ekmeğin fiyatı 4 lirayı bulacak. Ataşehir, önümüzdeki ayın başından itibaren.

Fırın Sahipleri Derneği Başkanı Cihan Culver ise yetkililerin önlem almaması halinde bir somun ekmeğin fiyatının bir ay içinde 5-6 liraya kadar çıkabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Türkiye'de sübvansiyonlu ekmek tüketiminde, dükkanlardaki unlu mamül fiyatlarındaki artışın etkisiyle gözle görülür bir artış yaşandı.

Metropol Vakfı'nın yakın tarihli bir araştırmasına göre, İstanbul'da her dört vatandaştan biri zenginleştirilmiş ekmek alıyor.

Coliver, lisanssız fırınların ve girdi fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini ikilemde bıraktığını belirterek, kamuoyunun bu konuda tavır alması gerektiğini vurguladı.

Coliver, İstanbul'da yaklaşık 1.500 ruhsatsız fırın bulunduğunu ve yasal olarak faaliyet gösteren fırınların haklarını zedeleyen, yasal olarak faaliyette bulunan fırınların haklarını gasp eden, yasa dışı olmalarına rağmen yetkililerin kendilerine doğal gaz, elektrik ve su sağladığını belirterek, “Bakanlık, şunları kaydetti: Tarım ve bazı belediyeler konuyu görmezden geliyor.”

Son altı ayda buğday, maya, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki hızlı artışlar nedeniyle fırınlar meslek odalarının kararını beklemeden artış kararı aldı.

İstanbul'da bir somun ekmeğin resmi fiyatı şu anda 2,5 lira.

Coliver, lisanssız 1500 fırından 500'e yakın fırının üretim izni bulunmadığını, ilgili makamların bu konuda yıllardır yapılan taleplere yanıt vermekten kaçındıklarını, lisanssız fırınların kapatılması halinde üretim kapasitesinin azaldığını belirtti. Mevcut fırınların 9 bini günlük ekmek, üretim kapasitesinin artmasıyla ekmek fiyatı 1,5 liraya kadar düşebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder